Είσοδος Επαγγελματία Υγείας

Η υγεία μου @ ΕΕ

Διασυνοριακές Υπηρεσίες Ηλεκτρονικής Υγείας

Η υποδομή ψηφιακών υπηρεσιών ηλεκτρονικής υγείας (e-Health Digital Services Infrastructure - eHDSI) διασφαλίζει ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να συνεχίσουν την περίθαλψή τους ενόσω ταξιδεύουν σε άλλη χώρα εντός της ΕΕ. Παρέχει στις χώρες της ΕΕ τη δυνατότητα να ανταλλάσσουν δεδομένα για την υγεία με ασφαλή, αποτελεσματικό και διαλειτουργικό τρόπο. Οι πολίτες μπορούν εύκολα να αναγνωρίσουν τη διαθεσιμότητα των υπηρεσιών με το σήμα «MyHealth@EU» (ενημερωτικό φυλλάδιο "Η υγεία μου @ ΕΕ").

Οι παρακάτω δύο διασυνοριακές υπηρεσίες ηλεκτρονικής υγείας εφαρμόζονται σταδιακά σε ολοένα και περισσότερες χώρες της ΕΕ:

  • Με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και την ηλεκτρονική χορήγηση φαρμάκων δίνεται στους πολίτες της ΕΕ η δυνατότητα να προμηθεύονται τα φάρμακά τους από φαρμακείο που βρίσκεται σε άλλη χώρα της ΕΕ, χάρη στη διαβίβαση μέσω του διαδικτύου της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης από τη χώρα διαμονής τους, όπου είναι συμβεβλημένοι, στη χώρα στην οποία ταξιδεύουν.
  • Το συνοπτικό ιστορικό υγείας περιέχει πληροφορίες για σημαντικά θέματα υγείας, όπως οι αλλεργίες του ασθενούς, τα φάρμακα που λαμβάνει, οι προηγούμενες ασθένειές του, οι χειρουργικές επεμβάσεις κλπ, και αποτελούν τμήμα μιας ευρύτερης συλλογής δεδομένων υγείας που ονομάζεται ηλεκτρονικό μητρώο υγείας. Σκοπός του ψηφιακού συνοπτικού ιστορικού υγείας είναι να παρέχει στη γλώσσα του ιατρού σημαντικές πληροφορίες για ασθενείς από άλλη χώρα της ΕΕ, καθώς υπάρχει ενδεχομένως πρόβλημα κατανόησης της ξένης γλώσσας, ή πιθανά ο ασθενής δεν είναι σε θέση να επικοινωνήσει για οποιονδήποτε λόγο.
    Μακροπρόθεσμα, οι ιατρικές απεικονίσεις, τα αποτελέσματα των εργαστηρίων και τα εξιτήρια από νοσοκομεία θα είναι επίσης διαθέσιμα σε ολόκληρη την ΕΕ, ενώ το πλήρες μητρώο υγείας θα ακολουθήσει αργότερα.

Τα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλούνται να εγκαταστήσουν και να λειτουργήσουν το Εθνικό Σημείο Επαφής για την Ηλεκτρονική Υγεία (National Contact Point for e-Health - NCPeH), λαμβάνοντας υπόψη τις οδηγίες που έγιναν αποδεκτές από το Δίκτυο Ηλεκτρονικής Υγείας για υποστήριξη διαλειτουργικότητας σε εθνικά συστήματα υγείας εντός ΕΕ, μέσω της υποδομής " eHDSI" - "Η υγεία μου @ ΕΕ".

Το έργο συμβάλλει  στην ασφάλεια των ασθενών, μειώνοντας τη συχνότητα των ιατρικών σφαλμάτων και παρέχοντας γρήγορη πρόσβαση στις πληροφορίες υγείας τους, καθώς επίσης βελτιώνει την προσβασιμότητα στις συνταγές του ασθενούς, όταν βρίσκεται στο εξωτερικό, ενώ παράλληλα, παρέχει στο ιατρικό προσωπικό χρήσιμες/κρίσιμες πληροφορίες σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και συμβάλλει στη μείωση της επανάληψης διαγνωστικών διαδικασιών.

Η ΗΔΙΚΑ έχει εξουσιοδοτηθεί από το Υπουργείο Υγείας να εξασφαλίσει την ομαλή παροχή διασυνοριακής υπηρεσίας στο πλαίσιο του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ). Η δράση επιτρέπει στο ΕΣΥ να διευρύνει το επίπεδο φροντίδας που παρέχεται στους ευρωπαίους πολίτες που επισκέπτονται την Ελλάδα, σύμφωνα με την Οδηγία 2011/24/ΕΕ, καθώς και να υποστηρίξει καλύτερα τις ανάγκες ενημέρωσης των πολιτών για την υγεία κατά τη διάρκεια ταξιδιών τους σε ευρωπαϊκές χώρες.
Πιο συγκεκριμένα, η ΗΔΙΚΑ αποτελεί τον δημόσιο οργανισμό υπό το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης που με το άρθρο 28 του Ν.4931/2022, τροποποιώντας το άρθρο 23 του Ν.4715/2020, ορίστηκε ως Εθνικό Σημείο Επαφής για την Ηλεκτρονική Υγεία, υπό την επίβλεψη του Υπουργείου Υγείας, την  Εθνική Αρχή Ηλεκτρονικής Υγείας, όπως προβλέπεται.

Διαθεσιμότητα υπηρεσιών στην ΕΕ

Ολοένα και περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υλοποιούν το Εθνικό Σημείο Επαφής Ηλεκτρονικής Υγείας και συνδέονται στην υποδομή "Η υγεία μου @ ΕΕ", προσφέροντας στους ευρωπαίους πολίτες διασυνοριακές υπηρεσίες ηλεκτρονικής υγείας.

Χώρες σε παραγωγική λειτουργία

  • Γαλλία
  • Ισπανία
  • Ολλανδία
  • Πολωνία
  • Ελλάδα
  • Κύπρος
  • Εσθονία
  • Φινλανδία
  • Κροατία
  • Τσεχία
  • Λουξεμβούργο
  • Μάλτα
  • Πορτογαλία

Συνεργασία Ελλάδας με Ευρωπαϊκές Χώρες

Χώρα

Άντληση και Προβολή Συνοπτικού Ιατρικού Ιστορικού από Ιατρό

Άντληση και Εκτέλεση Συνταγών Φαρμάκων από ​Φαρμακοποιό

Ισπανία

 ​Ισπανού πολίτη στην Ελλάδα

 ​​Έλληνα πολίτη στην Ισπανία

 ​Ισπανού πολίτη στην Ελλάδα

 ​​Έλληνα πολίτη στην Ισπανία

Πολωνία

 ​Πολωνού πολίτη στην Ελλάδα

 ​​Έλληνα πολίτη στην Πολωνία

 ​Πολωνού πολίτη στην Ελλάδα

 ​​Έλληνα πολίτη στην Πολωνία

Εσθονία

 ​Εσθονο΄ύ πολίτη στην Ελλάδα

 ​​​​Έλληνα πολίτη στην Εσθονία

 ​​Εσθονο΄ύ πολίτη στην Ελλάδα

 ​​Έλληνα πολίτη στην ​​Εσθονία

Διασυνοριακές Ηλεκτρονικές Συνταγές Φαρμάκων

Οι ηλεκτρονικές συνταγές φαρμάκων που είναι έγκυρες στην Ελλάδα, είναι έγκυρες και στα συνεργαζόμενα Κράτη Μέλη της ΕΕ. Επομένως, μπορούν να εκτελεστούν στα φαρμακεία, τα οποία συμμετέχουν στην υποδομή “Η υγεία μου @ ΕΕ” ή “MyHealth@EU”. Τα σημεία εξυπηρέτησης ορίζονται από τη χώρα προορισμού (στην Ελλάδα ο επισκέπτης Ευρωπαίος πολίτης δύναται να εξυπηρετηθεί από το σύνολο των φαρμακείων της χώρας).
Υπάρχουν ωστόσο ελληνικές συνταγές φαρμάκων που δεν είναι δυνατή η εκτέλεσή τους εκτός συνόρων. Οι εξαιρέσεις αυτές αφορούν σε συνταγές όπου η συνταγογράφηση έχει γίνει με εμπορική ονομασία, συνταγές με εμβόλια, με φάρμακα εξωτερικού μέσω ΙΦΕΤ, με γαληνικά σκευάσματα, με εμβόλια απευαισθητοποίησης, με σκιαγραφικά, με φάρμακα παρεντερικής διατροφής (B05BA - Ενδοφλέβια διαλύματα παρεντερικής διατροφής, B05BB - Ενδοφλέβια διαλύματα επηρεάζοντα το ισοζύγιο, B05ΧΑ - Συμπληρώματα ενδοφλέβιων διαλυμάτων / Διαλύματα ηλεκτρολυτών), καθώς και συνταγές με φάρμακα χορηγούμενα σε νοσοκομεία.
Επισημαίνεται ότι ο φαρμακοποιός δύναται να προβεί σε υποκατάσταση του συνταγογραφημένου φαρμάκου με ένα διαφορετικό ισοδύναμο γενόσημο σκεύασμα (Generic Substitution), δεν επιτρέπεται όμως η θεραπευτική υποκατάσταση (Therapeutic Substitution), δηλαδή η αντικατάσταση με ένα σκεύασμα διαφορετικής δραστικής ουσίας, περιεκτικότητας ή δοσολογικής μορφής.
Κατά την εκτέλεση της συνταγής φαρμάκων σε συνεργαζόμενη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο ασθενής θα χρειαστεί να πληρώσει ολόκληρο το κόστος και μπορεί να αποζημιωθεί ζητώντας επιστροφή χρημάτων από τον φορέα ασφάλισής του, με την επιστροφή του στη χώρα προέλευσης (χώρα έκδοσης ηλεκτρονικής συνταγής φαρμάκων). Η επιστροφή θα χορηγηθεί ή όχι, ανάλογα με τις προβλέψεις του ασφαλιστικού του φορέα και με όσα ορίζει η νομοθεσία περί διασυνοριακής περίθαλψης στη χώρα του.
Ο Έλληνας πολίτης μπορεί να πληροφορηθεί για θέματα αποζημίωσης του ασφαλιστικού φορέα ΕΟΠΥΥ εδώ.

Ταυτοποιητικά Έγγραφα

Όταν ο Ευρωπαίος πολίτης επισκέπτεται κάποιον επαγγελματία υγείας στη χώρα προορισμού, χρειάζεται να αναφέρει το αναγνωριστικό ασθενή του και να επιδείξει το ταυτοποιητικό έγγραφο που οφείλει να φέρει μαζί του, ώστε να είναι δυνατή η ταυτοποίησή του και επομένως η χρήση των διασυνοριακών υπηρεσιών.
Το αναγνωριστικό ασθενή του Έλληνα πολίτη είναι ο ΑΜΚΑ, ενώ τα ταυτοποιητικά έγγραφα που δύναται να επιδεικνύει είναι η αστυνομική ταυτότητα ή το διαβατήριο.